Şarap Yapımı

Kategoriler
Şarap Yapımı

Evde Şarap Yapımı Yasal mı?

Evde şarabımızı yaptık iyi ama peki evde şarap yapımı yasal mı? Kafalarda soru işareti bırakan “Evde şarap yapımı yasal mı değil mi?” bilinmezliğine bir son veriyoruz. Evde şarap yapımı belli bir miktara kadar yasaldır. Fakat o miktar aşıldıktan sonra yasallığını yitirmekle beraber kaçak satıcı konumuna düşüyorsunuz. Kendi tüketiminiz için olması şartıyla evde şarap yapmanız tamamen yasal bir süreçtir. 4733 Sayılı TAPDK Kanununca 8. maddesi gereğince evde yapacağınız şarap yılda en fazla 350 litreyi geçmemelidir. Ürettiğiniz şarap ticaret veya satış amacıyla değil sadece kendi tüketiminiz için kullanılmalıdır.

Evde Şarap Yapımı Yasal Mı?

Evde Şarap Nasıl Yapılır?

Evde şarap nasıl yapılır? En basit yol ile sizlere anlatacağız. Taze aldığımız olan üzümlerin tanelerini saplarından ayırıyoruz ama yıkamıyoruz. Çünkü şarabı şarap yapacak asıl olay mayaların üzüm üzerinde kalmasıyla gerçekleşir. Üzüm içerisindeki şekeri alkole çevirecek olan mayalara fazlasıyla ihtiyacımız vardır. Yıkandığı takdirde taneler ezilmektedir. Taneyi patlamamız yeterli olacaktır. Çekirdeklerin ezilmemesine özen gösteriyoruz. Eğer sap ve çekirdekleri ezersek ortaya acımsı bir tat çıkacaktır. O yüzden sadece taneleri patlatmaya dikkat edelim.

Ezdiğimiz üzüm tanelerini ağzı geniş olan, cam bir kavanoza yerleştiriyoruz. On gün kadar bir müddet kabukları ile beraber bekleterek üzüm kabuğunda bulunmakta olan rengin suya geçmesini sağlamış oluruz. Yani şarabımız kıpkırmızı bir renge bürünecektir. Tanelerin ezildiği andan sonra hiç bekleme yapmadan posalarını sıkalım. Suyunun ayrılması, oluşacak şarabın beyaz renkte olmasına sebep olur. Ve bu durum üzümün kabuğunda olan birçok faydalı antioksidan, anti kanser maddelerin de şarapta bulunmamasına sebebiyet verir. Tanelerin patlatılmasından birkaç gün sonra sıkarsak gerçekleştirirsek hafif pembe renkli olan Rose şarabı elde ederiz.

İlginizi çekebilir  Sıcak Şarap Tarifleri: Soğuk Günler için İdeal Lezzetler

Evde Şarap Yapımı İkinci Adım

Sıkma işleminin ardından kırmızı şarap ortaya çıkarabilmemiz için posaları ile beraber kavanoza yerleştirilen ezilmiş üzümlerde fermantasyon işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Kavanozların üstleri ince bir tülbent tarzı bez ile kapatırız. Bu örtme işlemini gerçekleştirmezsek ya da tam kapatmazsak, hızla oluşmaya başlayan alkol, sirke sineklerinin yardımıyla sirkeye dönüşecektir. Ve onca emeğimiz boşa gidecektir. Düzgün ve özenli bir şekilde yaptığımız örtme işleminden sonra ertesi güne fermantasyon işleminin gerçekleştiğine dair bulgular; köpürmeler ile beraber gelen kabarmalar ve gaz çıkışıdır. Bu sebep ile taşma gibi sorun ile karşı karşıya kalmamak için cam kavanozları en fazla omuz hizasına kadar dolduruyoruz. Fermantasyon işlemi, maya cinsi mikroorganizmaların üzümdeki şekeri alkole dönüştürme olayıdır. Bu işlem için en uygun sıcaklık 25 ⁰C olarak kabul edilmektedir. Bu derecelerde çok farklar olmamak kaydıyla sıkıntı olmayabilir fakat fazla olan oynamalar fermantasyonu ciddi bir şekilde bozmaktadır.

Posasıyla beraber 7-10 gün kadar beklettiğimiz üzüm suyu, gözenekli torbayla sıkarak posalardan ayrıştırırız. Sıcaklık ile orantılı olarak alkole dönüşümü gerçekleşmiştir oluruz. Üzüm suyunu dar ağızlı başka bir cam kavanoza aktarırız. Hava geçirmez kapağa sahip olması gereken bu kavanoza “su altı hortumu” işlemini yaparız. Bunun için en ideal malzeme temiz serum setini tercih edebiliriz. Hava geçirmeyecek şekilde olan kapağa takacağımız borunun çapı kadar bir delik açarak bir ucunu üzüm suyuna girmeyecek şekilde kapalı kavanoza diğer bir ucunu ise içerisinde su olan herhangi bir kaba (normal bir pet şişe olabilir) kaba daldırılır. Fermantasyon işleminin bittiğini ise su içerisinde olan hortumun ucundan gaz çıkışının bitmesiyle anlayabiliriz.

Evde Şarap Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Üzüm
  • Cam kavanoz
  • Tülbent
  • Pet şişe
  • Su
İlginizi çekebilir  Kırmızı Şarap Yapımı

Ev Yapımı Şarap Nasıl Saklanır?

  • Öncelikle şarabımızı ısıdan, sesten ve nemden olabildiğince uzak tutuyoruz.
  • Bu yazdıklarımıza uygun olan en makul yer güneş görmeyen serin ve karanlık bir alandır.
  • Nem oranımız ise en fazla %75 civarında olmalıdır. Isı derecemiz ise en fazla 15 derece en az ise 12 derece olmalıdır. Eğer olur da 18 derece gibi bir sıcaklığa ulaşırsa bozulmalar oluşacaktır.

Ev Yapımı Şarap Ne Kadar Süre Dayanır?

Ev yapımı şaraplar bütün işlemler bittikten sonra içmeye başladığımız an yani hava ile temas ettiği kısımdan itibaren üç gün oda sıcaklığına dayanabilmektedir. Eğer şarabı yıllandırmak gibi bir düşüncemiz varsa bütün işlem sonrası asla oksijen ile temas etmemesi gerekir ve nem oranı %80 civarlarında tutulmalıdır.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Beyaz Şarap YapımıSıcak Şarap TarifiŞarap ve SağlıkŞarap TadımıRose Şarap Yapımı