Şarap Yapımı

Kategoriler
Şarap Yapımı

Evde Nasıl Şarap Yaparım

Evde nasıl şarap yaparım?, dışarıda bir şarap içmek kadar eğlenceli ve keyifli olabilir. Evde şarap yapmak sizi şarap konusunda daha bilgili yapabilir ve evde şarap yapmak zamanla sizin damak tadınızı da geliştirebilir. Zamanla yeni şeyler deneyip, farklı tatlara ulaşmak isteyeceksiniz. Kendinize özel bir şarap dahi üretebilirsiniz. Ayrıca, evde şarap yapımı göründüğü kadar zor da değil.

Evde şarap yapmak için gerekli malzemelerin bulunabilirliği açısından da evde şarap yapımı kolaydır. Bununla beraber, özel demleme ekipmanı, özel maya yada bazı pahalı kitler satın almanıza gerek kalmaz.

Evde Nasıl Şarap Yaparım
Evde Nasıl Şarap Yaparım

Evde şarap yapmak için malzemeleri size en yakın bir marketten yapabilirsiniz. Hadi evde nasıl şarap yapılır öğrenelim!

Meyve Seçimi

Evde yapmak istediğiniz şarabın meyve (bkz: meyve şarabı çeşitleri) seçimi tamamen size ait. Eğer meyvenin tadını daha fazla almak isterseniz, dondurulmuş meyveleri tercih edebilirsiniz. Dondurulmuş meyveler suyunu daha kolay bırakır.

Evde Şarap Yapımı
Evde Şarap Yapımı

Evde şarap yapımı için bazı meyveler:

Üzüm (beyaz üzüm/ merlot üzümü – siyah üzüm)

Erik

Çilek

Kiraz

Ahududu

Mürver

Muz

Elma

Portakal

Greyfurt

ve fermantasyonu yapılabilen diğer meyveler ile şarabınızı elde edebilirsiniz.

Alkol İçin Şeker

Evde şarap yaparken şekeri biraz fazla kullanmanız gerekecek. Ancak şarabın tatlılığını arttırmak için değil, alkol için şeker! Kullanacağımız tüm şekerler alkole dönüşecek. Bundan dolayı şeker oranını ne kadar fazla tutarsanız, evde yaptığınız şarabın alkol oranı da o kadar yüksek olacaktır.

İlginizi çekebilir  Meyve Şarabı Yapımı

Evde şarap yapmak için toz şeker yada organik bir şeker kamışı kullanabilirsiniz. Çoğu şarap kitinde de şeker bulunur.

Şarap Mayası

Alkol yapmanın sihrini merak etmiş miydiniz? Maya. Peki sonra, şarap mayası için hangi maya kullanılır?

Şarap Mayası
Şarap Mayası

Yabani maya (fenni maya): Geleneksel şarap yapımında kullanılan mayalardan biri. Bu mayalama şekli evde şarap yapımı için -ve eğer yeni başladıysanız- zorlayıcı olabilir.

Şarap Mayası: Yeni başladıysanız, şampanya veya şarap mayasıyla başlamak akıllıca bir seçim olacaktır. Tüm süreçleri tam bilmeden yapsanız dahi dengeli bir şarap elde edebilirsiniz.

Şarabın Katkı Maddeleri

Evde yaptığınız şarabın katkı maddeleri de olacaktır. Bu maddeler şarabınızın aroması ve görünümüne şekil verecektir. Hangi katkı maddelerini kullanmanız gerektiği ile ilgili minik bir hatırlatma:

Tanen: Şarabınızdaki tatlılığı dengelemek istediğinizde kullanışlı olur. Kahveye benzeyen bir tat verir.

Pektik Enzim: Bu katkı maddesi meyve suyunu ve besin maddelerini çıkartmak için meyveleri ayırır.

Asit: Seçmiş olduğunuz meyve sert bir tada sahip ise, limon suyu gibi herhangi bir narenciye eklemek şarabınızı yumuşatacaktır.

Maya Besin Maddesi: Fermantasyon yavaş olursa yada yeterli karcık hareketi sağlanamazsa, fazladan bir maya besin maddesi ihtiyaç duyar. Bu durumda tam olarak fermante edilemememiş şarap, fermantasyon işlemini tamamlar.

Temiz Su

Son olarak hazırlamamız gereken temiz su. Evde şarap yaparken sadece temiz su kullanmanız gerekiyor. Böylelikle musluk suyu mayayı öldürebilir ve şarabınız maalesef içilmeyecek kıvamda olabilir.

Evde Şarap Yapmak İçin Malzemeler

Evde şarap yapmak için malzemeleri derledik. Böylece, bu ekipmanları sizlerde temin ederek evinizde şarap üretebilirsiniz.

Evde Şarap Yapımında Fermantasyon Süreci

Evde şarap yapımında fermantasyon sürecinde en az 5 litrelik bir damacanaya ihtiyacınız olacak. Bu damacana ile şarabın karışımı ve daha sonra kabarcıkların oluşumu için şarttır.

İlginizi çekebilir  Evde Şarap Yapımı
Evde Şarap Yapımı Fermantasyon İşlemi
Evde Şarap Yapımı Fermantasyon İşlemi

Bu işlemden sonra ikinci bir fermantasyon için, cam bir sürahi yada damacana işinizi görecektir. Kilit ve mantar ile beraber bu damacana, evde şarap yapımına elverişlidir.

Hava Filtresi

Hava filtresi işleri daha kolay hale getiriyor. Çok gerekli olmasa bile fermantasyon sırasında mikrop ve böceklerin damacana içerisine girmelerine izin vermeden içerdeki havayı serbest bırakmaya yarar. Kullanmanızı tavsiye ederiz.

Hava Filtresi
Hava Filtresi

Şişeleme Ekipmanları

Şişeleme ekipmanları nihai elde ettiğiniz ürününüzün son adımı aslında. Evde özenle yaptığınız şarabı saklamak için cam şişe satın almalısınız.

Bir mantarla beraber kalın bir cam şişe ile evde yaptığınız şarabı şişelemeniz şarabın son adımda da kalitesini korumaya yardımcı olacaktır.

Fermantasyon Torbası

Fermantasyon torbasını meyve şarabı yapacaksanız almanızda fayda var.

Evde Şarap Yapma Talimatları

Yukarıda sizlere gerekli malzemeleri verdik şimdi evde şarap yapma talimatlarını inceleyeceğiz. Evde şarap yapımında biraz sabır gerekiyor. Muhtemelen ilk denemenizde tam bir şarap yapamayacaksınız. Fakat deneye deneye istediğiniz tatta ki şarapları elde edebileceksiniz.

Şarap Malzemelerini Hazırlayın

Belirttiğimiz malzemeleri aldıktan sonra, şarap malzemelerinizi hazırlayın. Kendi ev yapımı şarabınızı yapmak için aşağıdaki malzemeleri elinizde olması gerekiyor:

  • 1 kilo şeker
  • yaklaşık 4-5 litre kaynamış su
  • 2 damla pektik enzim (veya herhangi bir şarap katkı maddesi)
  • seçtiğiniz taze, temizlenmiş ve kesilmiş meyve
  • 1 paket maya

Bir ekmek mayası işe yarayacaktır. Fakat şarap yapımında genel olarak formüle edildiğinden dolayı özel bir şarap mayası kullanmanızı tavsiye ederiz.

Şarap Malzemelerini Birleştirin

Şekeri, suyu ve pektik enzimini fermantasyon için damacananıza ekleyin ve iyice karıştrın.

Şırayı Fermantasyon Torbasına Yerleştirin

Artık meyve şırasını bir mayalama torbasına koyabiliriz. Tamamen kaynamış bir suyun içine bırakıldığından emin olun.

Fermantasyona Bırakın

Şırayı fermantasyona bırakın. Fermantasyon için bıraktığınız damacananın üzerini örtün ve 24 saat soğumaya bırakın. Yüksek ve kuru bir yerde bırakmanız önerimizdir.

İlginizi çekebilir  Rose Şarap Yapımı

Evde şarap yapımının bu adımı, yaptığınız karışımın birbirine yerleşmesini ve en iyi şekilde tadını bırakmasını sağlar.

Mayayı Ekleyin

Fermantasyon işleminin bitiminde, mayayı ekleyin. Yaptığınız şişe için 1 paket fazla olabilir, bu nedenle önce yarısını eklemek mantıklı bi seçim olacaktır. Mayanın kalanını ise 2. fermantasyon sırasında şarap eğer köpürmez ise eklemek daha doğru olacaktır.

Artık şarabınızın mayalanma zamanı. Tüm bileşenleri eksizsiz bir şekilde bir araya getirdik. Bir sonraki adım birincil fermantasyon aşamasına girmesine izin vermektir. 5 ile 6 gün arası beklemenizi öneriyoruz.

Torbayı Boşaltın

Bir hafta sonra meyve sırılsıklam ve yapışkan olarak hissedilmelidir. Sonunda onları çıkarmak ve fazla sıkmadan boşaltmaya işarettir.

Şarabı yaptığınız ortamı temiz tutmak adına, fermente edilmiş hamurları atabilirsiniz. Yarı fermente şarabınızın olduğu için artık onlara ihtiyacınız kalmadı. Bitirdikten sonra 3 ile 5 gün arası daha dinlenmeye bırakın.

İkinci Fermantasyon

İkinci fermantasyona hazırlanmak için karışımı diğer damacanaya aktarın.

Bu şekilde evde yaptığınız şarabı serin ve karanlık bir yerde, oda sıcaklığında saklayın. Eğer bir bodrum katınız varsa orada saklayın.

Şarabınızı gözlemleyiniz. Bozulmaların meydana gelmemesi için 1-2 hafta arasında yeni bir damacanaya aktarın. Böylece şarabın bozulmasını engellersiniz. Buna ek olarak, maya enfeskiyonlarını önler ve şarabın içimi için daha güvenli hale getirir.

Bu işlemi 3 ayda bir tekrar edin.

Ev Yapımı Şarabınızı Şişeleme

Ev yapımı şarabınızı şişeleme son adımımız. Güzel bir 6 ay geçtikten sonra şarabınızı kontrol edin.

Hareket eden kabarcıklar yoksa şarabınız şişelenmeye hazırdır. Böylelikle ürettiğiniz şarabın keyfini çıkartabilirsiniz!

 

Afiyet olsun!

evde sarap yap

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Beyaz Şarap YapımıSıcak Şarap TarifiŞarap ve SağlıkŞarap Tadımı