Şarap Yapımı

Kategoriler
Şarap Yapımı

Rose Şarap Yapımı

Rose şarap yapımı nasıl olur? Her mevsimde tüketebileceğiniz, bir çok tatlı ve baharatlı, aromatik ve çeşitli peynirlerle yiyebileceğiniz şarap türüdür. Son yıllarda popülaritesinin artmasıyla birçok şarap üreticisi, her zamanki kırmızıların yanına artık rose şaraplar da üretmeyi tercih haline getiriyor. Rose şarabı yapımındaki tüm süreçler hem beyaz şarap hem de kırmızı şarap yapımındaki süreçlerle aynı süreçlere sahiptir.

Bir başka değiş ile, rose şarap yapımı, kırmızı şarap yapımındaki fermantasyon süreci ile yapılır fakat beyaz şarabın sıcaklığında fermente edilir. Bazı şarap üreticilerin rose şarap elde edebilmek adına kırmızı ve beyaz şarabı karıştırdığını duymuş olabilirsiniz, fakat bu yaklaşım Avrupa’nın çoğu yerinde yasaklanmıştır. İşte tüm süreci üzüm bağlarından başlayıp son yıllarda popülaritesini arttırmış rose şarap yapımı.

Rose Şarap Yapımı

Rose Şarap Yapımında Siyah Üzüm

Rose şarabı her zaman siyah üzümlerden yapılmıştır. Ancak bu kuralın tek bir istisnası vardır, oda karışımında Chardonnay kullanan Rose Champage‘dir. Bu nedenle rose üretmenin ilk adımı, kaliteli bir siyah üzüm elde etmekten başlıyor. Pek çok şarap üretici firma, kırmızı şarap yapmayı düşündükleri üzüm hasatlarını toplayacak ve belirlenen küçük bir miktarını rose şarap üretimi için tahsis edecektir.

Rose Şarabı Ezme İşlemi

Rose şarabı ezme işlemi tamamen üzüm suyunun çıkarılıp su haline getirilmesi içindir. Bu aşamada amaç üzümün suyunu dışarı atılması ve fermante edilebilmesi için hazır hale getirilmesidir.

Geleneksel butik şarap imalathaneleri hala meyveleri fıçılarda çıplak ayakla ezmeyi tercih edebiliyor. Bazen bu üzüm ezme veya ayak çiğneme olarakta geçer.

rose sarap pres

Rose Şarap Fermantasyonu

Rose şarap fermantasyonu üzümü alkole dönüştüren kısmıdır. Siyah üzüm suyu tanklara ekleriz. Sonrasında meyve şekerini alkole ve karbondioksite dönüştürmek için maya ekleriz. Tıpkı kırmızı şarap yapımındaki gibi, üzüm kabuklarının şaraba rengini, tatlarını ve tanenlerinin aktarılmasını sağlamak için, kabuklar fermante sırasında tank içinde bırakırız. Kırmızı şarabın aksine rose şarabı üretmek için daha düşük bir sıcağa ihtiyaç vardır. Buna ek olarak, 12 ile 36 saat arasında fermante ederiz. Bunun asıl nedeni ise üzüm kabuğu ile en az temas olmasının istenmesidir, renginden dolayı.

İlginizi çekebilir  Şarap Uzmanı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

Rose şarap için üzüm kabukları olmadan fermante edebileceğiniz tek metot, Saignee Metodu ile yapmanızdır. Bu metot kısaca, ezilmiş üzümlerin 1-2 gün bir fıçıda bekletilmesi ve daha sonrasında süzülmesi, yani kısaca üzüm suyunun fermantasyon için tanka aktarıldığı kabukların bulunmadığı yerdir. Bundan dolayı bu yöntem için renkler ve tanenler, fermantasyon sırasında değil, hemen öncesinde ekleriz.

Rose Şarabı Preslenmesi

Rose şarabı preslenmesi, rose şarabının fermante edilmesinden hemen sonra, son karışımdan herhangi bir kabuğu izini çıkarmak için şarabın preslenmesi gerekiyor. Bu süreçte sadece çok kısa bir süre kabuklarla temas halinde olduğu için ortaya çıkan şarabın pembe olduğunu görebilirsiniz.

Rose Şarabı Şişeleme

Rose şarabı şişelemesindeki özellik çoğu rose şarabın narin meyveli tatlarını yakalamak için hemen şişelenmesi gerekir ve tazeyken tüketilmesi en iyisidir. Bu kuralın tek bir istisnası şişe yaşlanmasından büyük ölçüde yararlanan Rose Champaigne’dir. Şişelemeden hemen önce şarabın görünümündeki herhangi bir bulanıklıktan kurtulabilmek adına rose şaraba inceltici maddeler eklenecektir.

Bu adımların sonrasında rose şarap tüketime hazırdır.

Zarif aromaları nedeni ile rose şarapları en iyi soğuk olarak servis etmenizi öneririz. Serinletici meyve aromalarını gerçekten tatmak için ilk önce rose şarabınızı buzdolabında soğutmanızı öneriyoruz.

Bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Kırmızı Şarap Yapımı, Beyaz Şarap YapımıSıcak Şarap YapımıŞarap NedirŞarap Kültürü