İçerik
Şarap çeşitleri üzümün alkol fermantasyonu ile ortaya çıkar. İstenilen meyve ile de yapılabilir. Fakat her ne kadar her meyve ile de yapabilsekte, hammaddesi genellikle üzümdür. Üzüm şarabın dayanıklılığını arttırır ve hoş bir tatta olmasını sağlar. Üzüm, şarabın oluşmasında etken olan tanen, asit ve şeker dengesine sahiptir.
Şarap, alkol kültürünün atası sayabileceğimiz kadar eskiye dayanır. Bununla beraber, eski uygarlıklardan beri kimi zaman romantizmi temsil etse de kimi zaman sıcak bir aile ortamı ya da kutlamalarda eşlik etmiştir.
Tatlara Göre Şarap Çeşitleri
Tatlara göre şarap çeşitlerine ayrırız ve bunlar; şeker miktarına göre sek (dry) şarap, dömisek (yarı şekerli) şarap ve tatlı şarap olarak ayırabiliriz.
Sek (Dry) Şarap:
Sek (dry) şarap, tam fermantasyon işlemi uygulanmıştır. Diğer şaraplara göre şeker oranı en düşük şarap çeşididir. Şeker oranı yaklaşık %0-0,5 oranında değişen kırmızı, beyaz, pembe ve köpüklü şaraplardır. İçeriğinde çok daha az kükürt dioksit ve sorbik asit vardır.
Dömisek (Yarı Şekerli Şarap) Şarap:
Dömisek (yarı şekerli şarap) şarap, büyük ölçekte fermante olan şaraplardır. Bununla beraber tadında hafif bir tatlılık vardır. Şeker oranı %0-2 arasında değişir ve beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü şaraplardır. İçerisinde sek şaraplardan daha fazla kükürt dioksit ve sorbik asit vardır.
Tatlı Şarap:
Tatlı şarap 3 gruba ayrırız; Tabii tatlı şaraplar, Mistel şarap, Likör şarap.
Tabii Tatlı Şarap:
İçerdiği tatlılık, yapıldığı üzümün kendi şekerinden gelir. Alkol oranı yaklaşık %14 dür.
Mistel Şarap:
Mistel şarap yapılırken fermantasyon öncesi, üzüm şırasına alkol eklenir. Narince ve ya Mistel gibi üzümlerin şırası %17-%22 arası şeker içerir. Bununla beraber tarımsal distile alkol katılması ile elde ederiz. Alkol derecesi %17-%18 arasındadır.
Likör Şarap:
Likör şarap, fermante edilirken ve ya sornasında alkol ilave edilir. Böylece; şeker, pekmez ya da karamel karıştırarak elde ederiz. Alkol derecesi %15-%17 aralığında ve şeker oranı yaklaşık %7-8’dir.
Renklerine Göre Şarap Çeşitleri
Renklerine göre şarap çeşitleri en belirgin şarap çeşitleridir. Şarap çeşitleri en çok renklerine göre ayırırız. Bir restoranta gidip, sipariş vermek istediğinizde size sorulan ilk soru “Kırmızı şarap mı beyaz şarap mı” olacaktır.
Şarapları renklerine göre 3 sınıfa ayırabiliriz, bunlar; kırmızı, beyaz ve rose şarap.
Kırmızı Şarap
Rengini üzümün suyu ve kabuğunun bir süre birbirleriyle
temas etmesinden sonra alır. Tadı diğer şaraplara göre biraz daha buruktur. Böylece, bu burukluğun nedeni tanen maddesidir. Alkol oranı %11-%13 arasında değişebilir. Önerilen servis sıcaklığı 15 ile 20 derece arasındadır.
Beyaz Şarap
Beyaz şarap tahmin edileceği üzere beyaz üzüm şırasından
yapılmaktadır. Alkol derecesi %11-%13 arasındadır. Önerilen servis sıcaklığı 5 ile 10 derece arasındadır.
Rose Şarap
Rose şarap pembe üzüm şırasından yapılır. Pembe, beyaz ve siyah üzümlerin birlikte işlenmesi sonucuda rose şarap elde edilir. Böylece alkol derecesi %11-%13 arasındadır. Kırmızı şarap yapımınının bir aşaması olan Maserasyon sürecinden de geçer.
Şarap Nasıl Saklanır?
Şarap nasıl saklanır? Şarabın serin ve karanlık bir yerde düz bir şekilde saklanması tavsiyemizdir. Bununla beraber, bunun arkasındaki neden mantarın nemli kalması ve havalandırmayı engellemesidir. Mantar kurur ve havadan geçerse, şaraba daha fazla oksijen girecek ve oksitlenecektir. Şarabın yıllanmasını etkileyen birçok faktör vardır. Bununla beraber; üzüm çeşidi, asma yaşı, dikim alanı, olgunlaşma yöntemi, saklama koşulları, üretim yılı, yöntemi ve süresi. Yıllandırma özelliğine sahip şaraplar, %70-80 nemli ortamda 12-20 derece sabit sıcaklıkta saklanmalıdır. Bunun için ayrılan konum titreşimsiz olmalı ve ışık almaması gerekir.
İlginizi çekebilir: