Şarap Yapımı

Kategoriler
Şarap

Şarap ve Sağlık

Şarap ve sağlık; şarabın geçmişte ve günümüzde keşfedilen yararları. Şarap, binlerce yıldan beri yalnız çeşitli ulusların ekonomik gelişmesine ve kültür düzeyine katkıda bulunmakla kalmamış, aynı zamanda çok sayıda insanın yaşam koşullarına daha iyi uyum göstermelerini, günlük problemleri sıkılmadan, mutlu bir ortam yaratarak çözmelerini sağlamıştır.

Modern tıp biliminin kurucusu sayılan Hipokrat, su ile karıştırılmış şarabın; baş ağrısına, sindirim bozukluklarına, siyatik ağrılarına ve daha çok hastalıklara karşı kullanılmasını önermiştir.

Şarap yalnız alkol içeren bir içki olarak düşünülmemelidir. İçerdiği hayati etkenliği olan vitaminler, asitler, azotlu bileşikler ve çok sayıda iz elementler ile aynı zamanda bir besin maddesidir.

Şarap ve Sağlık
Şarap ve Sağlık

1 litre şarap ortalama 650 kalori vermekte, bu da yaklaşık olarak 900gr süt yada 370gr ekmek yada 385gr et yada 6 yumurtanın verdiği kaloriye eş değer olmaktadır.

Şarapta bulunan mineraller, vitaminler, enzimler, vücuttaki madde değiş tokuşunun düzenli olmasında etken olduklarından dolayı, solunum organlarına canlılık kazandırırlar, beyin ve diğer organlara olan kan iletişimini hızlandırırlar, kan dolaşımını düzene sokarlar, hormon salgılamayı kamçıladığından vücudun direncini arttırırlar ve dolayısıyla soğuk algınlığına ve diğer enfeksiyöz hastalıklara karşı vücudu korurlar.

Unutkanlığa Karşı

İçeriğinde bol miktarda bulunan resveratrol adı verilen antioksidan sayesinde şarap, sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Yine şarabın içeriğinde bulunan resveratrol, beyinde oluşan ve Alzheimer hastalığına neden olan plakların parçalanmasına destek sağlamaktadır. Ayrıca şarap, yaşa bağlı olarak gelişen bunamanın ve nöronların yani sinir hücrelerinin zarar görmesinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Kemik Sağlığı

Yüksek silikon içeriği sayesinde şarap, kemik yoğunluğunun artırılmasına yardımcı olur. Özellikle de, menopoz dönemindeki kadınlarda kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Şarabın içeriğinde bulunan bir diğer bileşen de fitoöstrojenlerdir. Bu kimyasal, menopoz dönemi kadınlarda kemik sağlığını ve yoğunluğunu desteklemektedir.

İlginizi çekebilir  Şarap Aromaları: Lezzet Profilini Anlama Kılavuzu

Kansere Karşı

Özellikle kırmızı şarap kansere karşı, resveratrol adı verilen zengin bir polifenol kaynağıdır. Polifenol ise antioksidan görevi gören bir kimyasaldır ve hücrelerin korunmasını sağlamaktadır. Şarap ise, zengin resveratrol içeriği sayesinde, kanser gelişimini önlemeye yardımcıdır. Çünkü antioksidanlar, kanserin özellikle de kolorektal ve akciğer kanserinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.