Şarap Yapımı

SSS

Şarap hakkında sık sorulanlar

SSS

Sadece kendi tüketiminiz olmak koşulu ile evde şarap yapımı tamamen yasaldır. 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi gereğince evde yapacağınız şarap yıllık olarak 350 litreyi geçmemelidir. Evde yaptığınız şarap sadece kendi bireysel tüketiminiz için kullanılabilir, ticareti yapılamaz.
Kitten yapılan tüm şarap çeşitleri için mayalanırken önerilen ortam sıcaklığı 18 ile 25 derece arasıdır. 18 derecenin altı ortam sıcaklığı mayalanmanın durmasına yada uzamasına, 25 derece ve üstü ortam sıcaklığı ise şarabın tadının bozulmasına sebep olabilir.
Tanenler üzümün kabuğundan ve çekirdeğinden gelen, şaraba burukluk veren doğal bir bileşendir. Aynı zamanda şaraba gövde ve derinlik kazandırır. Tanen miktarına göre bir şarabın düşük, orta, yüksek tanenli olarak sınıflandırılır.
Beyaz şarabın yapımı ile kırmızı şarabın yapımı aynıdır. Bununla beraber şarapların en büyük farkı, şıranın üzüm kabukları ile beraber fermente ediliyor olmasıdır. Kırmızı şarap rengini bu işlem sırasında üzümün kabuğundan alır. Rose şaraplar ise kırmızı şaraba göre daha kısa bir süre kabuk ile temas edilir. Siyah üzümden yapılır.
Temel olarak rose şarap ile blush şarap aynı şaraptır. 1970 - 1980 yıllarında Amerika'da Beyaz Zinfandel üzümü kullanılarak Rose yaparlar. Tatlı bir şarap olduğundan dolayı tamamen pazarlama stratejisi olarak "Blush" adı ile piyasaya sürer. Bu başarılı satış stratejisi ile beraber üreticiler ve bazı şarap severler tarafından blush olarak adlandırılıyor.
Evde şarap yapımı teoride mümkündür. Seçtiğiniz üzümün kaliteli ve doğru olması, yeterli basınç ile presslenmesi, doğru maya seçimi ve uygun fermantasyon ortamı ile evde şarap yapabilirsiniz. Fakat ev ortamında yaptığınız şarabın çok kaliteli (özellikle ilk denemelerinizde) olmasını beklemek hayal kırıklığına uğratabilir.
Bu algı, kaliteli olan her şeyin pahalı olur düşüncesinden geliyor. Fakat şarap konusunda bu düşünce pek doğru değil. 50 - 60 liraya aldığınız bir şarap, binlerce lira ödediğiniz bir şaraptan çok daha iyi olabilir. Buradaki durum kişiden kişiye göre değişecektir. Damak tadınız ve şarap zevkiniz tamamen bu kıstasın belirleyicisidir. Şarabın fiyatını belirleyen kıstaslar ise; üzümün kalitesi, şarabın üretim miktarı, yıllanma süreleri, fermantasyon sırasında kullanılan fıçının kalitesi gibi etkenler belirler. Buna birde şarap üreticilerinin marka değerleri de eklenirse, şarap oldukça pahalı olacaktır.
Özellikle İtalya ve Fransa şarap konusunda öncü bir konumda. Bu ülkeler kaliteli şarabın fabrikası haline gelmiştir. İspanya ve Portekiz ise bu ikiliyi takip etmekte. Amerika ise son yıllarda şarap üreticilerinin yaptığı yatırımlarla karşılığını alarak kaliteli şaraplar üretmeyi başarmıştır.Şili, Arjantin, Yeni Zellanda, Avustralya, Güney Ffrika ve Almanya gibi ülkeler ise spektaküler şaraplar üretmekte.
Genellikle daha uyguna satılan ve daha sert olan şarap türleridir.

 

Şarap Hakkında Sık Sorulanlar

Böylelikle sizler için hazırladığımız üst kısımdan bulabilirsiniz. Bununla beraber evde şarap yapımı yasal mı? Şarapta tanen nedir? Şarap yapımı için ortam sıcaklığı nedir? Şarap tadımı nasıl yapılır? Şarabın yararları nelerdir? Kırmızı Şarap Yapımı Nasıldır? Beyaz Şarap Yapımı Nasıldır?

Şarap Hakkında Sık Sorulanlar

Şarap

Kısaca şarap tarihinden bahsetmek gerekirse; böylece eskiden beri en kibar bir içki olarak ün yapmıştır. Özellikle Akdeniz çevresindeki büyük bağcı ülkelerde en başta gelen üzüm değerlendirme aracıdır. Örneğin Fransaİtalyaİspanya ve Portekiz‘de üretilen üzümün %90’ından daha büyük bir bölümünden şarap elde edilmektedir. Bununla beraber bu ülkelerde şarabın herhangi bir statüsü olmadığı gibi, hemen herkes şarap hakkında bilgi sahibidir ve şarabı tanır.

Bununla beraber bira ve şarap insanların ilk içtikleri alkollü içkilerdir. Bu Mezopotamya da yapılan kazılarda Sümerlerin milattan 7000 yıl önce bira ürettiklerine dair belgeler bulunmuştur. Bir nevi bizden çok önce şarap nedir sorusunu yanıtlamışlar. Böylece şaraba ait belgeler ise M.Ö 3500 yıl öncesine aittir. Halbuki basit şekilde şarabın yapılması için birada olduğu kadar teknik bilgiye araç gerece gerek yoktur.

Bununla beraber taze üzüm şırası kendi haline bırakıldığında kısa bir sürede kendiliğinden fermantasyona uğrar ve tatlı olan şaraba dönüşür. Böylece medeniyetin ilk aşamalarında yaşamış insanların bu olayı bilmemelerine ihtimal verilmez.

Kırmızı Şarap

Kırmızı şarap, koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap türü. Bununla beraber kırmızı şarap kategorisindeki içeceklerin gerçek rengi, üretildiği üzüme göre, menekşeden tuğla kırmızısı ve kahverengiye kadar değişebilir.

Beyaz Şarap

Beyaz şarap, rengi saman sarısı, sarı-yeşil veya sarı-altın olan bir şarap türüdür. Bununla beraber beyaz şarap renksiz üzüm posasının alkol fermantasyonu ile üretilmekte olup yaklaşık 2500 yıllık bir tarihi bulunmaktadır.

Sıcak Şarap

Sıcak şarap, kırmızı şaraba dayanan sıcak alkollü içecektir. Bununla beraber geleneksel olarak, Avusturya, Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nde Noel pazarlarında ve açık havada düzenlenen festivallerde kullanılır.

Baudelaire şöyle demiştir: “Sadece su içenlerin saklayacak bir sırrı vardır.” Aslında şarap tarihin en eski içeceklerinden biridir.