İçerik
Meyve şarabı çeşitleri, fermente edilebilen her meyveden yapılabilir. Birazdan yazacağımız şekillerde sizde evde kendi meyve şarabınızı yapıp şarabınızın keyfini sürebilirsiniz.
Şarabı yapılan meyveleri sizler için sıraladık;
Elma Şarabı
Elma şarabını ilk üreten ülke İngiltere’dir.
Elmayı incelediğimizde temel olarak 3 gruba ayırabiliriz; pulp (etli kısmı), kabuk ve çekirdekleri.
Elma şırasında, elmanın çeşidi ve bölgeye göre şeker miktarı değişkenlik gösterir. En yüksek düzeyde ortalama olarak %6 fruktoz, %2,5 ile %3,5 arası sakkaroz, %1,5 ile %2 arası glikoz vardır. Elmalarda bulunan en temel asit, malik asittir. Elmanın içerdiği vitaminler ise C ve B vitaminleridir.
Elma şarabını yapmak için elmalar olgun olmalıdır. Elmalar hasat edilirken, elmanın yıpranmaması çok önemlidir. Ezik veya çürük gibi olan elmaların bu kısımları fermente edilemez. Fermente edilemeyen elmalarda oksidasyon oluşur ve yaptığınız meyve şarabının kalitesi düşer. Kaliteli bir elma şarabı yapmak için; tatlı, tatlı-acı ve tatlı-ekşi elmalar kullanabilirsiniz. Şırasında dansitenin 1045’den fazla, şeker miktarının ise 70 ile 160 g/L arasında olması gerekir. Sıcaklık bir elma şarabının saklanmasında önemlidir. Şaraplar 15 derecenin üzerinde saklandığında bir çok hastalık için ortam oluşturacaktır. Bu yüzden saklanılan meyve şarabı 12 dereceyi aşmayacak bir ortamda tutulması gerekiyor.
Armut Şarabı
Bir diğer meyve şarabı çeşitleri nden biri Armut Şarabıdır. Eelma şarabına göre daha kalın hücre duvarlarına sahiptir. Bundan dolayı yapımı sırasında parçalanması daha zordur. Armutun elmaya göre önemli bir farklılığıda tanen miktarının ve asidin düşük olması ve %84’ü su, %0,5’i azotlu maddeler, %14’ü şekerdir. Armutun içerdiği vitaminler isse A, B ve C vitaminleridir. İçerdiği şekerin fruktoz olması sebebi ilede önemlidir.
Armut şarabı üretiminde kullanacağınız armutlar öncelikle olgun ve çok iyi temiz olmalı. Olgunlaşmamış meyvelerden yapılan meyve şarapların tatları buruk ve acı bir tada sahiptirler. Çok olgunlaşmış armut şaraplarının tadı da pek hoş olmaz. Çok olgunlaşmış armutların preslenme işlemi zordur ve bundan dolayı elde edilen şarabın tadı da yavan olur. Armut şırasında defekasyon azdır. Bundan dolay ışıranın elde edildikten hemen sonra topraklaşma zamanla kaybolur ve berrak bir şıra meydana gelir. Armut şarabının fermantasyonu hızlıdır. Sıcaklık genellikle 15 derece de tutulmasını öneririz.
İçerdiği şeker miktarına göre armut şarapları 3 e ayrırız:
1020 dansite: Köpüklü armut şarabı
1015 dansite: Kabarcıklı armut şarabı
1010 – 1005 dansite: normal armut şarabı
Portakal Şarabı
Portakal şarabından farklı şaraplar elde ederiz. Diğer meyve şarabı çeşitleri nin aksine portakal şarabını yaparken şıra elde etmek için doğrudan kabuklarıyla beraber işleme sokamayız. Kabuklarından iyice arındırdıktan sonra işleme başlanılmalıdır. Şarap üreticileri Portakal şarabını Valencia ve Navel olmak üzere 2 çeşitten üretir. Yapım aşamasında kükürt miktarı az kullanılırsak portakal şarabında kararma ve acı tat kaçınılmaz olur. Küflü olan portakallar ayrıldıktan sonra, portakallar 2 ye ayırırız. Evde de kullandığımıza benzeyen portakal sıkacakları gibi ekipmanlarla presnelir ve şırası alınır. Şırası çıktıktan hemen sonra santrifüje işlemi gerçekleşir. Santrifüje edilmezse, kabuğundaki eteri yağlardan dolayı portakal şarabı fermantasyon işleminden başarılı bir şekilde geçemez. Şıra elekten geçirir, portakalın çekirdeği ve posasından arındırırız. Şarap üreticileri bu işlemi portakal şarabının acı bir tat almasını önlemek için yapar.
Portakal suyu maya fermantasyonu için uygundur. Fakat portakal bukesi fermantasyona uymayacaktır. Bundan dolayı ayrılan portakal kabuklarının renkli kısımları 12 ile 14 saat aralığında portakal şarabının içerisinde bırakılırsa daha iyi bir sonuç alırız.
Portakal şarapları kendi içlerinde 4 gruba ayırabiliriz. Bunlar;
Riesling tipi portakal şarabı: Portakallar tam olgunken alınmalı ve asidi fazla olmamalıdır. Tadı oldukça mayhoştur.
Sauteme tipi portakal şarabı: Portakal şarabına son filtrasyondan sonra %3,5 şeker, çok tatlı ise %8 ile %12 aralığında şeker ilave edilir.
Yüksek alkollü ve tatlı portakal şarabı: Portakal şarabı fermantasyon işleminde istenilen tatlılığa ulaşıncaya dek %5 şeker ilave edilir ve bu işlem tekrarlanır. Bu işlem sonucunda elde edilen şarabın alkol oranı %17’ye kadar çıkabilir. Fermantasyondan sonra portakal şarabı 2 ile 3 hafta aralığında dinlendirilir.
Fortifiye portakal şarabı: Taze portakal şırasına %18 ile %20 aralığında alkol katılarak yaparlar. Bu portakal şarabı türü diyatome toprağı ile filtre ederler.
Greyfurt Şarabı
Greyfurt şarabı, diğer bir değiş ile altıntop, portakal şarabına benzer bir şekilde elde ederiz. Portakala göre daha az şeker ve daha fazla asit içerdiğinden dolayı, greyfurtlar tam olgunluk zamanında hasat edilip işlenmelidir. Greyfurt hızlı bir şekilde fermantasyona uğrar. Böylelikle şarabın yapımında eğer yeterli şeker ilave edilerek yapılırsa, şarabın alkol oranı %17 ile %19 gibi yüksek oranlara çıkacaktır. Greyfurt şırasında acılık biraz fazla olduğunda aktif kömürle büyük ölçüde azaltırız.
Şarapçılıkta kullanılan durultma maddelerinden birisi karbon yapısında olan aktif kömürdür. Kullanılan aktif kömür, genellikle fenolik maddeleri, renk ve pigmentleri ve kötü kokulu bileşenleri azaltmak amacıyla şarap yapımında kullanırlar.
Meyve şarabı çeşitleri yazımızı okudunuz.
Bu yazılarımızda dikkatinizi çekebilir; Sıcak şarap çeşitleri, sıcak şarap tarifi, şarap nedir, şarap çeşitleri, kırmızı şarap yapımı, beyaz şarap yapımı,