İçerik
Meyve Şarabı, Kırmızı ve beyaz şarabın aksine üzüm suyundan farklı olarak üzüm kullanmayız. Meyve şarabının yapımı tamamen bir meyve suyu esasıyla yaparız. Erik, nar veya mürver yada karahindiba gibi kulağa lezzetli geldiğini düşündüğünüz herhangi bir meyve ile de yapabiliriz. Tabi bu leziz olduğunu düşündüğünüz meyvenin fermente edilebilirliği olması gerekir.
Meyveden Şarap Olur mu?
Meyveden şarap olur mu? Geleneksel olarak üzüm suyundan elde edilmediği için bir çok kişinin aklına gelebilir bu tür bir soru. Fakat burada baz alınan kısım şarabın neyden yapıldığından çok, yapılış türüdür.
Meyve Şarabının Tadı Nasıldır
Meyve şarabının tadı nasıldır? Teknik olarak tercih ettiğiniz ve suyunu kullandığınız meyvedir. Fermantasyon sürecine bağlı olarak, meyve şarabı sert yada yumuşak bir içim sunacaktır. Şarabın tadını, şarabı yaparken asitlerini ölçerek ve ölçüme göre ayarlayarak daha dengeli ve dinamik bir tat haline getirebilirsiniz.
Meyve Şarabı Yapımı
Meyve şarabı yapımı, kırmızı ve beyaz şarabın aksine üzüm suyundan elde edilmez. Şarap üreticileri bu şarap türünü tamamen bir meyve suyu esasıyla yaparlar. Erik, nar veya mürver yada karahindiba gibi kulağa lezzetli geldiğini düşündüğünüz herhangi bir meyve ile de yapımı tamamlanır. Tabi bu leziz olduğunu düşündüğünüz meyvenin fermente edilebilirliği olması gerekir.
Meyve Şarabının Çeşitleri
Meyve şarabı çeşitleri, fermantasyona uğrayabilen her meyveden yapılabilir. Birazdan yazacağımız şekillerde sizde evde kendi meyve şarabınızı yapıp tadadabilirsiniz.
Bazı çeşitleri: elma şarabı, armut şarabı, portakal şarabı, greyfurt şarabı.
Kuru Meyvelerden Meyve Şarabı
Kuru meyvelerden elde edebiliriz. Bu amaca en uygun kuru incir ve kuru hurma kullanabiliriz. Bir galonun içinde parça halinde bulunan 25 galon meyveye, 10 galon su, yaklaşık %0,6 sitrik asit, 150 mg/L kükürt ve saf maya katıp fermantasyon işlemi için hazır hale getirmemiz gerekir. Sonra, kuru meyvenin uygun bir ezici işleminden geçmesi gerekir. Sonrasında su ilave ederiz. Fermantasyon bittikten sonra, ham olan şarap alınıp, posası preslerde sıkılması gerekir. Alkol ve şeker miktarlarına bağlı olarak gerekli glikoz yada kamış şekeri ilave ederiz. Fermantasyon bitiminde uygulanan işlemler beyaz şarap yapımındaki gibidir.
İlginizi çekebilir:
Süryani Şarap Çeşitleri ve Karakteristik Özellikleri, Şarap Nedir