Şarap yapımı, üzüm suyundaki şekerlerin maya hücreleri tarafından etanol ve karbondioksite dönüştürülmesiyle üretiriz. Etanol suda çözer ve şarabın %85-90’ını oluşturur. Karbondioksit, şarabı kabarcıklar halinde bırakır ve hava ile karışır. Bu dönüşümden sonra üzümlerin şeker oranı ve kullanılan mayanın cinsine göre alkol oranı hacimce %9-15 olan bir şarap elde edebiliriz.
Türkiyenin yedi bölgesinde de şaraplık üzüm yetiştirilmektedir. Ve bu yetiştirilen üzümlerin aromaları yetiştirildiği bölgenin iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Türkiyede en çok tercih edilen şaraplık üzümler;
Öküz gözü
Cabernet Sauvignon Üzümü
Merlot üzümü
Boğazkere
Üzümlerin tercih edilmesinin sebebi ince kabuklu , iri taneli ,şeker oranının yüksek olmasıdır ve aromatic olmasıdır.
Üzüm seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar üzümün hasar görmemiş ve çürük olamaması.
Geleneksel Şarap Yapım Aşamaları
Alınan üzümler güzelce yıkarlar. Üzümler saplarından ayırırız ve ezme haznesine alırız. Hazneye alınan üzümler iyice ezilir(pres makinası yada temiz botlarla) ve posasıyla birlikte fıçı yada büyük bidonlara aktarırız.
4-6 gün arasında üzümler fıçıda kalır ve hergün tüm posalar güzelce karıştırırız.
Günün sonunda posayı başka bir fıçı yada bidona süzmeye başlarız.
Süzülen üzüm suyunun şeker oranı şeker metre ile ölçülür(şeker oranı 18-22 arasında olmalıdır). Eğer şeker oranı düşükse ayrı bir kapta sıcak su ve şeker karıştırırız ve soğuduktan sonra üzüm suyuna ekleriz ve karıştırırız.
Son olarak fermente olması için fıçıyı serin ve karanlık bir yerde minimum 35-40 gün muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Fermente olduktan sonra koyu renkli şişelere doldurup ,serin ve karanlık ortamda saklarız. (Plastik şişe kullanılmamalıdır).
Kırmızı Şarap Yapımı
Kırmızı şarap yapımı aşaması; mayşe hazırlama, maserasyon, birincil fermantasyon, ikincil fermantasyon, berraklaştırma ve yaşlandırmayı içerir. Bu aşamalar birbirinden ayrılmamalıdır. İç içe geçme aşaması şarabın türüne ve şarap üreticisinin tercihlerine göre değişebilir. Bu nedenle aşamaları bir liste halinde anlatmak yerine bu şekilde anlatmanın daha doğru olacağını düşündük.
Şarap yapımında ilk adım kaliteli üzüm bulmaktır. İlk şarabı yapmaya karar verecek olanlar, üzüm seçerken dikkatli olmazlarsa kötü bir şarap ile karşılaşabilirler. Acele ile, yeterli araştırma yapılmadan ve deneyimli şarap üreticilerin bilgilerinden faydalanmadan toplanan üzümlerden yapılan şaraplar hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Kırmızı şarap nasıl yapılır detaylı bilgi için tıklayınız.
Beyaz Şarap Yapımı
Beyaz şarap yapımı çok zor olmayan bir süreçtir, basitte diyebiliriz. Kırmızı şarap yapımına oldukça benzer. Bir beyaz şarap üreticisi, taze hasat edilmiş üzümleri alır, belirli işlemlerden geçirip suyunu sıkar, sıkılan su maya olarak kullanılır, ve son adım olan fermentasyon işleminden geçer. Olgunlaşma ve şişeleme işlemlerinden sonra beyaz şarap artık hazırdır. Beyaz şarap yapımının adımları kısaca bunlardan oluşuyor. Fakat gelin biz iyice detaylarına girelim.
Beyaz şarap nasıl yapılır detaylı bilgi için tıklayınız.
Rose Şarap Yapımı
Rose şarap yapımı nasıl olur? Her mevsimde tüketebileceğiniz, bir çok tatlı ve baharatlı, aromatik ve çeşitli peynirlerle yiyebileceğiniz şarap türüdür. Son yıllarda popülaritesinin artmasıyla birçok şarap üreticisi, her zamanki kırmızıların yanına artık rose şaraplar da üretmeyi tercih haline getiriyor. Rose şarabı yapımındaki tüm süreçler hem beyaz şarap hem de kırmızı şarap yapımındaki süreçlerle aynı süreçlere sahiptir. Bir başka değiş ile, rose şarap yapımı, kırmızı şarap yapımındaki fermantasyon süreci ile yaparlar fakat beyaz şarabın sıcaklığında fermente ederiz. Bazı şarap üreticilerin rose şarap elde etmek adına kırmızı ve beyaz şarabı karıştırdığını duymuş olabilirsiniz, fakat bu yaklaşım Avrupa’nın çoğu yerinde yasaktır. İşte tüm süreci üzüm bağlarından başlayıp son yıllarda popülaritesini arttırmış rose şarap yapımı.
Rose şarap nasıl yapılır detaylı bilgi için tıklayınız.