Şarap Yapımı

Kategoriler
Şarap Yapımı

Şarap Yapımı

Şarap yapımı, üzüm suyundaki şekerlerin maya hücreleri tarafından etanol ve karbondioksite dönüştürülmesiyle üretiriz. Etanol suda çözer ve şarabın %85-90’ını oluşturur. Karbondioksit, şarabı kabarcıklar halinde bırakır ve hava ile karışır. Bu dönüşümden sonra üzümlerin şeker oranı ve kullanılan mayanın cinsine göre alkol oranı hacimce %9-15 olan bir şarap elde edebiliriz.

Türkiyenin yedi bölgesinde de şaraplık üzüm yetiştirilmektedir. Ve bu yetiştirilen üzümlerin aromaları yetiştirildiği bölgenin iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Türkiyede en çok tercih edilen şaraplık üzümler;

Öküz gözü
Cabernet Sauvignon Üzümü
Merlot üzümü
Boğazkere

Üzümlerin tercih edilmesinin sebebi ince kabuklu , iri taneli ,şeker oranının yüksek olmasıdır ve aromatic olmasıdır.

Üzüm seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar üzümün hasar görmemiş ve çürük olamaması.

Geleneksel Şarap Yapım Aşamaları

Alınan üzümler güzelce yıkarlar. Üzümler saplarından ayırırız ve ezme haznesine alırız. Hazneye alınan üzümler iyice ezilir(pres makinası yada temiz botlarla) ve posasıyla birlikte fıçı yada büyük bidonlara aktarırız.
4-6 gün arasında üzümler fıçıda kalır ve hergün tüm posalar güzelce karıştırırız.

Günün sonunda posayı başka bir fıçı yada bidona süzmeye başlarız.
Süzülen üzüm suyunun şeker oranı şeker metre ile ölçülür(şeker oranı 18-22 arasında olmalıdır). Eğer şeker oranı düşükse ayrı bir kapta sıcak su ve şeker karıştırırız ve soğuduktan sonra üzüm suyuna ekleriz ve karıştırırız.

Son olarak fermente olması için fıçıyı serin ve karanlık bir yerde minimum 35-40 gün muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Fermente olduktan sonra koyu renkli şişelere doldurup ,serin ve karanlık ortamda saklarız. (Plastik şişe kullanılmamalıdır).

Kırmızı Şarap Yapımı

Kırmızı şarap yapımı aşaması; mayşe hazırlama, maserasyon, birincil fermantasyon, ikincil fermantasyon, berraklaştırma ve yaşlandırmayı içerir. Bu aşamalar birbirinden ayrılmamalıdır. İç içe geçme aşaması şarabın türüne ve şarap üreticisinin tercihlerine göre değişebilir. Bu nedenle aşamaları bir liste halinde anlatmak yerine bu şekilde anlatmanın daha doğru olacağını düşündük.

Şarap yapımında ilk adım kaliteli üzüm bulmaktır. İlk şarabı yapmaya karar verecek olanlar, üzüm seçerken dikkatli olmazlarsa kötü bir şarap ile karşılaşabilirler. Acele ile, yeterli araştırma yapılmadan ve deneyimli şarap üreticilerin bilgilerinden faydalanmadan toplanan üzümlerden yapılan şaraplar hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Kırmızı şarap nasıl yapılır detaylı bilgi için tıklayınız.

Beyaz Şarap Yapımı

Beyaz şarap yapımı çok zor olmayan bir süreçtir, basitte diyebiliriz. Kırmızı şarap yapımına oldukça benzer. Bir beyaz şarap üreticisi, taze hasat edilmiş üzümleri alır, belirli işlemlerden geçirip suyunu sıkar, sıkılan su maya olarak kullanılır, ve son adım olan fermentasyon işleminden geçer. Olgunlaşma ve şişeleme işlemlerinden sonra beyaz şarap artık hazırdır. Beyaz şarap yapımının adımları kısaca bunlardan oluşuyor. Fakat gelin biz iyice detaylarına girelim.

Beyaz şarap nasıl yapılır detaylı bilgi için tıklayınız.

Rose Şarap Yapımı

Rose şarap yapımı nasıl olur? Her mevsimde tüketebileceğiniz, bir çok tatlı ve baharatlı, aromatik ve çeşitli peynirlerle yiyebileceğiniz şarap türüdür. Son yıllarda popülaritesinin artmasıyla birçok şarap üreticisi, her zamanki kırmızıların yanına artık rose şaraplar da üretmeyi tercih haline getiriyor. Rose şarabı yapımındaki tüm süreçler hem beyaz şarap hem de kırmızı şarap yapımındaki süreçlerle aynı süreçlere sahiptir. Bir başka değiş ile, rose şarap yapımı, kırmızı şarap yapımındaki fermantasyon süreci ile yaparlar fakat beyaz şarabın sıcaklığında fermente ederiz. Bazı şarap üreticilerin rose şarap elde etmek adına kırmızı ve beyaz şarabı karıştırdığını duymuş olabilirsiniz, fakat bu yaklaşım Avrupa’nın çoğu yerinde yasaktır. İşte tüm süreci üzüm bağlarından başlayıp son yıllarda popülaritesini arttırmış rose şarap yapımı.

Rose şarap nasıl yapılır detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Kategoriler
Şarap Yapımı

Kırmızı Şarap Yapımı

Kırmızı şarap yapımı, üzüm suyundaki şekerlerin (esas olarak glikoz ve froktoz) maya hücreleri tarafından etanol ve karbondioksite dönüştürülmesiyle üretilir. Elde edilen etanol suda çözünür ve şarabın %85-90’dan oluşur. Karbondioksit, şarabı kabarcıklar halinde bırakır ve hava ile karışır. Fermantasyon adı verilen bu dönüşümden sonra üzümlerin şeker oranı ve kullanılan mayanın cinsine göre alkol oranı hacimce %9-15 olan bir şarap elde ederiz.

Kırmızı Şarap Yapımı Aşaması

Kırmızı şarap yapım aşaması; mayşe hazırlama, maserasyon, birincil fermantasyon, ikincil fermantasyon, berraklaştırma ve yaşlandırmayı içerir. Bu aşamalar birbirinden ayrılmamalıdır. İç içe geçme aşaması şarabın türüne ve şarap üreticisinin tercihlerine göre değişir. Bu nedenle aşamaları bir liste halinde anlatmak yerine bu şekilde anlatmanın daha doğru olacağını düşündük.

Şarap yapımında ilk adım kaliteli üzüm bulmaktır. İlk şarabı yapmaya karar verecek olanlar, üzüm seçerken dikkatli olmazlarsa kötü bir şarap ile karşılaşabilirler. Acele ile, yeterli araştırma yapılmadan ve deneyimli şarap üreticilerin bilgilerinden faydalanmadan toplanan üzümlerden yapılan şaraplar hayal kırıklığına uğratma olasılığı doğar.

Kaliteli Üzümler

Kaliteli üzüm, kaliteli şarap!

Güzel bir kırmızı şarap, kaliteli üzümler ile elde ederiz. Bir kırmızı şarapta gördüğünüz tüm renkler siyah üzümün kabuğunda bulunan renklerden oluşmaktadır.

Kırmızı Şarap Yapımı
Kırmızı Şarap Yapımı

Yapılan olan kırmızı şarabın ilk adımında en önemli kriter üzümlerin ne kadar olgunlaştığı ile ilgilidir. Tam olgunlaşmış bir üzümden elde edeceğiniz şarabın kalitesi çok daha yüksek olacaktır. Olgunlaşmadan toplanan üzümlerden elde edilen şarap biraz ekşi olur. Fazla olgunlaşan üzümlerden yapılan şaraplar ise daha keskin ve sert olur.

Üzümlerin Fermantasyonu

Kırmızı şarap yapımı sırasında özenle seçilen üzümler şaraphaneye gider. Şarap yapımcısı burada önemli bir karar almak zorundadır; üzümlerin sapları çıkarılıp çıkarılmayacağı ve ya üzüm salkımlarının fermantasyona uğratılıp uğratılmayacağıdır.

kirmizi sarap fermantasyon

Bu kritik bir seçim olacaktır çünkü şarap fermante edildiği sırada sap bırakmak burukluk sağlar ama var olan ekşiliği azaltır.

Fermante edilmesindeki amaç şıranın içinde bulunan şekerin mayalar ile şaraba dönüştürülmesidir.

Alkolik Fermantasyon:

Kırmızı şarap yapımı üzümdeki şekerin maya sayesinde alkole dönüşmesidir. Maya şekeri alkole dönüştürüldüğü esnada, alkol ve karbondioksit meydana çıkar. Daha fazla şekerin olması durumunda, fermantasyona uğrayan şarapda daha fazla alkol olur.

Malolaktik Fermantasyon:

Kırmızı şarap yapımını diğer şarapların yapım sürecinden ayıran adım bu adımdır.

Malik asit şaraba ekşi bir tat verir. Kırmızı şaraplarda istenmeyen bu ekşi ve hoş olmayan tat, bu fermantasyon ile azalır. Kırmızı şaraplarda istenmeyen malik asit, laktik asite dönüştürülmesi sonucu, şarap malolaktik fermantasyona uğrayıp kırmızı şaraplarda istenmeyen ekşi tat yerini daha yumuşak ve yoğun bir tada bırakır.

 

Üzümlerin Preslenmesi

Üzümlerin preslenmesindeki amaç üzümlerin sıkılaştırılması ve suyunun çıkarılmasıdır. Bu aşamadan sonra şarabın dinlendirmek üzere fıçılarda bekletiriz.

kirmizi sarap pressOlgunlaştırma

Kırmızı şarap yapımının fermantasyon ve presslenme aşamalarından sonra bir fıçıda bekletilme işlemine olgunlaştırma denir.. Bu aşamada kullanılan fıçının önemi vardır. Buna ek olarak, presslenen şarap eğer çelik bir fıçı ya da tankta saklandığında şaraba herhangi bir aroma ve ya farklı bir özellik katması beklenemez.

kirmizi sarap olgunlastirma

Fakat meşe fıçılarında bekletilen şarapların tanenleri daha yumuşak olur ve meşe fıçısında bekletilen şarabın aromatik özelliklerinde vanilya, hindistan cevizi gibi farklı baharat aromalarının gelişmesini sağlar.

Şişeleme

Tüm bu süreçlerden geçen kırmızı şarap yapımı son olarak şişeleme işlemine girer. Şişeleme işlemindeki şaraplara mantar ve ya çevir aç kapak takılıp, etiketleme işlemine girer.

kirmizi sarap siseleme

 

Kırmızı şarabımız artık satış ve içim için hazırdır.

Evde Kırmızı Şarap Nasıl Yapılır

Evde şarap yapımı, dışarıda bir şarap içmek kadar eğlenceli ve keyifli olabilir. Şarap yapmak sizi şarap konusunda daha bilgili yapacaktır ve zamanla sizin damak tadınızı da geliştirecektir. Zamanla yeni şeyler deneyip, farklı tatlara ulaşmak isteyeceksiniz. Kendinize özel bir şarap dahi üretebilirsiniz. Ayrıca, evde şarap yapımı göründüğü kadar zor da değil.

Evde şarap yapmak için gerekli malzemelerin bulunabilirliği açısından da evde şarap yapımı kolaydır. Bununla beraber, özel demleme ekipmanı, özel maya yada bazı pahalı kitler satın almanıza gerek kalmaz.

Evde kırmızı şarap nasıl yapılır yazımıza tıklayarak sizde kendi şarabınızı yapabilirsiniz.

Kırmızı Şarabın Sağlığa Etkileri

Kırmızı şarabın sağlığa etkileri geçmişte ve günümüzde keşfedilen yararları. Şarap, binlerce yıldan beri yalnız çeşitli ulusların ekonomik gelişmesine ve kültür düzeyine katkıda bulunmakla kalmamış, aynı zamanda çok sayıda insanın yaşam koşullarına daha iyi uyum göstermelerini, günlük problemleri sıkılmadan, mutlu bir ortam yaratarak çözmelerini sağlamıştır.

Modern tıp biliminin kurucusu sayılan Hipokrat, su ile karıştırılmış şarabın; baş ağrısına, sindirim bozukluklarına, siyatik ağrılarına ve daha çok hastalıklara karşı kullanılmasını önermiştir.

Şarap yalnız alkol içeren bir içki olarak düşünülmemelidir. İçerdiği hayati etkenliği olan vitaminler, asitler, azotlu bileşikler ve çok sayıda iz elementler ile aynı zamanda bir besin maddesidir.

 

Bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Beyaz Şarap YapımıRose Şarap YapımıMeyve Şarabı YapımıSıcak Şarap Yapımı